Vanaf 2025 brengt de invoering van het European Travel Information and Authorisation System (ETIAS) belangrijke veranderingen met zich mee voor reizigers naar het Schengengebied. Dit artikel biedt een grondige blik op wat ETIAS inhoudt, van de aanvraagprocedure tot de impact op internationale reizen. Het is een onmisbare leesstof voor iedereen die plannen heeft om naar Europa te reizen en zich wil voorbereiden op de nieuwe veiligheids- en reisvoorwaarden die ETIAS met zich meebrengt.
ETIAS of voluit European Travel Information and Authorisation System is een reistoestemming voor niet-EU reizigers die momenteel zonder visum de landen in de Schengenzone kunnen bezoeken (inclusief Bulgarije, Kroatië, Cyprus, en Roemenië die op het punt staan toe te treden). ETIAS is geen Europees visum.
De Europese unie creëerde dit programma om de Europese grenzen te versterken en het Europese grondgebied te beschermen. Het hoofddoel van ETIAS is het vroegtijdig identificeren van mogelijke risico’s en dreigingen door reizigers uit landen buiten de Schengenzone.
Naast veiligheid werd de Europese ETIAS visumvrijstelling ontwikkeld om visum-vrij reizen te kunnen behouden. Reizigers uit meer dan 50 landen behouden de mogelijkheid om vrij te reizen binnen de ETIAS-landen die lid zijn van de Schengenzone.
Vanaf 2025 zullen reizigers, die geen visum nodig hebben om Europa te bezoeken, zich in het ETIAS-systeem kunnen registreren. Vanaf dan zal de ETIAS-reisautorisatie verplicht zijn reizen naar één van de Schengenlanden. Tot dan kunnen niet-EU reizigers die geen visum nodig hebben om Schengenleden te bezoeken nog zonder reisautorisatie vrij rondreizen.
Met de start van het ETIAS-systeem rond het midden van 2025, zal er een aanpassingsfase van minimaal zes maanden zijn. Gedurende deze fase wordt reizigers aangeraden om hun ETIAS-autorisatie voor reizen te regelen. Echter, reizigers die deze autorisatie niet hebben, zullen de toegang niet worden ontzegd, zolang ze aan alle overige noodzakelijke toegangscriteria voldoen.
Deze ETAIS-visumvrijstelling is ontworpen voor een kort verblijf tot 90 dagen per 180 dagen voor reizigers met toerisme of zaken als reisdoel. In de toekomst zullen reizigers over een goedgekeurde ETIAS-aanvraag moeten beschikken, als ze vrij willen reizen binnen de Schengenzone landen.
Het systeem zal reizigers screenen voor vertrek. Reizigers zullen in hun aanvraag moeten bewijzen dat zij voldoen aan de ETIAS vereisten om de reistoestemming te verkrijgen. Het niet hebben van een ETIAS kan ernstige gevolgen hebben, zoals het weigeren van toegang tot de Schengenzone.
Momenteel hebben inwoners van meer dan 50 niet-EU landen enkel een geldig paspoort nog om naar België te reizen en 90 dagen in België te verblijven. Eens de ETIAS-reistoestemming in voegen treedt, zullen deze reizigers voor vertrek een elektronische ETIAS-visumvrijstelling moeten aanvragen.
De ETIAS-visumvrijstelling geldt enkel voor korte verblijven met toerisme of zaken als reisdoel. Mensen die willen studeren of werken, of langer dan 90 dagen op Europees grondgebied willen verblijven zullen nog steeds verplicht worden een Europees visum aan te vragen. EU-inwoners die binnen de Schengenzone reizen zullen nog steeds vrij kunnen rondreizen met hun Europese identiteitskaart of hun paspoort.
Als je ETIAS-aanvraag wordt geweigerd zal de reiziger geen toegang krijgen tot de Schengenzone.
De aanvraag voor de ETIAS-reistoestemming voor België gebeurt volledig online. Reizigers moeten in de aanvraag hun paspoort gegevens en algemene persoonlijke informatie invullen. De ingevulde informatie wordt controleert en vergeleken met informatie uit verschillende veiligheidsdatabank (SIS, VIS, EUROPOL DATA, Interpol, …) om te verifiëren of het individu geen bedreiging is voor het Belgische volk.
Om een online aanvraag in te dienen hebben reizigers een biometrisch paspoort nodig. Verder vraagt het system ook een geldig mailadres en werkende debiet- of creditkaart. Vingerafdrukken en andere biometrische informatie wordt niet gevraagd tijdens de aanvraag.
Tijdens de ETIAS-aanvraag moet de reiziger de volgende informatie ingeven: volledige naam, geboortedatum, geboorteplaats, huidig adres, informatie over ouders, nationaliteit, en paspoortinformatie.
Verder wordt vragen gesteld over druggebruik, terrorisme, mensenhandel, reizen naar conflictgebieden, crimineel verleden, werkervaring, eerdere reizen naar de Europees grondgebied, en algemene veiligheidsinformatie.
Indien de aanvraag wordt geweigerd kan het systeem de reiziger om bijkomende documentatie vragen. De aanvrager krijgt dan 96 uur de tijd om deze documenten te bezorgen. De Belgische autoriteit heeft dan 4 weken de tijd om over de aanvraag te beslissen. De aanvrager heeft het recht om in beroep te gaan tegen een weigering van de ETIAS aanvraag.
Indien je aanvraag wordt goedgekeurd ontvang je binnen enkele minuten een bevestigingsmail. Indien er complicaties optreden of gegevens in de aanvraag ontbreken kan het tot 72 uur duren vooraleer je wordt gecontacteerd. Zorg er dus voor dat je de aanvraag tijdig indient!
Eens goedgekeurd wordt de ETIAS-visumvrijstelling elektronisch gekoppeld aan jouw internationaal paspoort. Vanaf dat moment kan het gebruikt worden om naar België en de omliggende Schengenlanden te reizen, tot je reistoestemming vervalt.
Een ETIAS-reistoestemming is 3 jaar geldig, of tot het paspoort gebruikt bij aanvraag vervalt. Als je paspoort bij aanvraag nog minder dan 3 jaar geldig is, zal je bij ontvangst van een nieuw paspoort een nieuwe ETIAS-aanvraag moeten indienen.
De aanvraag zal € 7,00 kosten, voor reizigers tussen de 18 en 70 jaar. Reizigers jonger dan 18 of ouder dan 70 jaar moeten geen aanvraagkosten betalen. De betaling is de laatste stap in het aanvraagproces. Pas als de betaling via debiet- of creditkaart is ontvangen, zal de applicatie worden verwerkt.
Het ETIAS-systeem zal de aanvraag evalueren. Zodra uw aanvraag is goedgekeurd, ontvang je de bevestigingsmail. Als de betaling mislukt of wordt geweigerd, wordt de aanvraag niet verder verwerkt. Controleer dus voor het starten van de aanvraag dat te gebruiken betaalkaart zeker werkt, dat er voldoende saldo beschikbaar is, en dat je over een goede internetverbinding beschikt.
U kunt ook lezen:
- Hoe kan ik een uittreksel uit het strafregister krijgen in België?