FR NL
Commune-Gemeente > reizen > Een Belgisch paspoort aanvragen in het buitenland

Uw paspoort aanvragen in het buitenland

Woont u in het buitenland, maar heeft u wel de Belgische nationaliteit en heeft u een nieuw paspoort nodig? Of bent u op vakantie en is uw paspoort gestolen of verloren? Volg dan de volgende informatie om uw Belgisch paspoort in het buitenland aan te vragen.

Uw paspoort aanvragen in het buitenland

Wie kan er een Belgisch paspoort aanvragen?

Iedereen die de Belgische nationaliteit heeft, kan een Belgisch paspoort aanvragen. Wanneer u niet in België woont, is het wel noodzakelijk om ingeschreven te zijn in een Belgische ambassade of consulaat in het land waar u verblijft.

Benodigde documenten

Als u een nieuw paspoort gaat aanvragen, heeft u de volgende zaken nodig:

  • • Een ingevuld paspoortaanvraagformulier
  • • Een recente kleurenpasfoto van maximaal zes maanden oud die voldoet aan de I.C.A.O.-normen
  • Digitale vingerafdrukken van 2 vingers

De procedure

Voor volwassenen en kinderen boven de 6 jaar gelden de volgende stappen:

  • • Druk het paspoortaanvraagformulier af en vul het in
  • • Stuur dit formulier op naar het Belgisch consulaat waar u ingeschreven bent
  • • Wacht op akkoord van het consulaat om een afspraak te maken. Tijdens uw afspraak zullen ze een foto nemen, tenzij u zelf een recente pasfoto heeft en zullen ze digitale vingerafdrukken van 2 vingers registreren. Dit zijn uw biometrische gegevens.

Voor kinderen jonger dan 6 jaar hoeft u enkel het ingevulde formulier en een pasfoto op te sturen naar het consulaat.

Wat kost het?

Er is een vaste prijs per paspoort afhankelijk van het aantal pagina’s en de leeftijd van de aanvrager. Het ligt tussen de € 35 en € 85. Deze prijs wordt omgerekend naar de lokale valuta van het consulaat waar u bij aangesloten bent.

Wat na de aanvraag?

Uw paspoort ligt binnen de 10 werkdagen klaar bij het consulaat waar u het heeft aangevraagd. U kan het dan zelf op komen halen of iemand volmacht geven om het in uw plaats op te halen. Het kan ook per post naar u worden opgestuurd, maar dan is dit op uw verantwoordelijkheid en kosten.

U bent uw paspoort op reis verloren of het is gestolen?

Wanneer u uw paspoort in het buitenland bent verloren of wanneer het is gestolen, moet u altijd aangifte doen bij de politie. U krijgt dan de juiste documenten om, in combinatie met een recente pasfoto, naar de Belgische ambassade of het consulaat te gaan om een (voorlopig) document te krijgen.

We raden altijd aan om een kopie van uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart bij te hebben omdat dan de procedure veel makkelijker zal verlopen.

Krijgt u een voorlopig paspoort, dan is deze vaak enkel geldig om nog naar huis te kunnen reizen en dat voor enkele maanden tot een jaar.

Heeft u toch nog vragen over uw paspoort of voorlopig paspoort? Dan kan u altijd terecht bij een Belgische ambassade of consulaat in de buurt.