FR NL
Commune-Gemeente > reizen > Hoe krijg ik een Belgisch paspoort?

Hoe een Belgisch paspoort aanvragen?

Is uw huidige paspoort vervallen, moet u voor uw kinderen een paspoort aanvragen of erger nog, bent u uw paspoort verloren? We bespreken graag alle stappen die u moet doorlopen om uw paspoort aan te vragen en wat erbij komt kijken.

Hoe een Belgisch paspoort aanvragen?

Wat is een paspoort en waar heeft u het voor nodig?

Naast uw standaard identiteitskaart die u kan gebruiken in België en in de EU, is er nog een ander document, namelijk een paspoort. Het is een reisdocument dat u nodig heeft wanneer u gaat reizen buiten de EU, waar uw identiteitskaart niet volstaat. Kinderen jonger dan 12 jaar hebben er vaak ook een nodig.

Wie kan er een Belgisch paspoort aanvragen?

Iedereen die de Belgische nationaliteit heeft, kan een Belgisch paspoort aanvragen. Het maakt hiervoor niet uit of u in België woont of niet.

Benodigde documenten

Als u een nieuw paspoort gaat aanvragen, heeft u de volgende zaken nodig:

  • • Uw identiteitskaart
  • • Een recente kleurenpasfoto van maximaal zes maanden oud die voldoet aan de I.C.A.O.-normen
  • • Uw oude paspoort of als deze gestolen/verloren is een bijhorend attest

Wie een paspoort gaat aanvragen voor zijn/haar kind, heeft de identiteitsbewijzen nodig van het kind, maar het kind moet zelf ook aanwezig zijn.

Uw paspoort aanvragen

Voor Belgen die in België wonen, is het vrij eenvoudig. Zij kunnen naar hun lokaal gemeentebestuur gaan en daar hun internationaal paspoort aanvragen. Dit kan niet online omdat u zelf aanwezig moet zijn. Daarom kan u ook nooit een paspoort voor iemand anders aanvragen.

Normaal gezien duurt het 5 werkdagen voor u uw nieuwe paspoort ontvangt, maar tijdens drukke perioden (net voor de zomervakantie bijvoorbeeld) kan dit oplopen.

Zorg dus dat u altijd tijdig een nieuw paspoort aanvraagt. Lukt dit niet? Dan zijn er twee spoedprocedures waar u gebruik van kunt maken. Hou er wel rekening mee dat de prijs hiervan veel hoger ligt dan voor een gewoon paspoort.

  • Dringende procedure: wanneer de gemeente voor 15 uur uw aanvraag kan doorsturen, zal het document de volgende werkdag voor u klaarliggen.
  • Superdringende procedure: hierbij kan u uw document dezelfde dag nog ophalen bij het loket voor Binnenlandse Zaken in Brussel. Hier gelden wel strengere voorwaarden voor die u hier kan vinden.

De procedure voor wie niet in België woont

Belgen die in het buitenland verblijven, kunnen hun paspoort aanvragen aan de Belgische ambassade of het Belgisch consulaat dat bevoegd is voor de plaats waar ze zich bevinden.

Indien u op doorreis bent in België kan u altijd bij een gemeentebestuur terecht voor de aanvraag van uw paspoort.

Wat kost het?

De kosten van een nieuw paspoort hangen af van de gemeente waar u uw paspoort aanvraagt. Er zit een klein verschil op in kostprijs tussen verschillende gemeenten.

Gemiddeld komt het neer op:

  • Gewone procedure: € 35 voor minderjarigen en € 90 voor meerderjarigen
  • Dringende procedure: € 210 voor minderjarigen en € 260 voor meerderjarigen
  • Superdringende procedure: € 270 voor minderjarigen en € 320 voor meerderjarigen

Wat na de aanvraag?

Afhankelijk van de gekozen procedure kan u uw paspoort ophalen binnen de 8 werkdagen tot enkele uren. Het paspoort blijft dan 7 jaar geldig voor meerderjarigen en 5 jaar voor minderjarigen.

Zorg voor dat u op vakantie gaat altijd dat uw paspoort nog minstens 6 maanden geldig is. Is dat niet het geval? Dan weet u met deze informatie altijd wat u moet doen als u een nieuw paspoort moet aanvragen.