FR NL
Commune-Gemeente > Auto > Hoe uw Belgisch rijbewijs behalen?

Alles wat u moet weten over het Belgische rijbewijs

Wilt u in België met de auto, motor of zelfs vrachtwagen rijden? Dan heeft u een geldig nationaal rijbewijs nodig. Afhankelijk van het voertuig waar u mee wil rijden, zal u een bepaalde leeftijd moeten hebben en een aantal rijlessen moeten volgen. In dit artikel geven leest u welke verschillende examens – theorie en praktijk – u moet afleggen, welke soorten rijbewijzen er bestaan en wat het kost om uw rijbewijs B te behalen.

Hoe uw Belgisch rijbewijs behalen?

Wat is een rijbewijs?

Een rijbewijs is het document waarmee u als bestuurder van een gemotoriseerd voertuig kan aantonen dat u voldoende vaardigheden, kennis en inzicht heeft om het voertuig van die categorie te kunnen en mogen besturen.

Soorten rijbewijzen

Er zijn verschillende soorten rijbewijzen voor voertuigen in verschillende categorieën:

Soorten rijbewijzen Beschrijving
Rijbewijs AM Voor twee- of driewielers of lichte vierwielers die tot maximum 45 km/uur rijden.
Rijbewijs A1 Voor motorfietsen met een maximale cilinderinhoud van 125 cm3, driewielers met een maximumvermogen van 15 kW en motorfietsen met zijspan.
Rijbewijs A2 Motorfietsen, met of zonder zijspan, met een maximumvermogen van 35 kW.
Rijbewijs A Alle motorfietsen.
Rijbewijs B Voor voertuigen met een MTM van minder dan 3.500 kg, maximum 9 zitplaatsen en met of zonder aanhangwagen van maximum 750 kg.
Rijbewijs C voor het transport van goederen, zoals vrachtwagens.
Rijbewijs D Voor het transport van passagiers, zoals een autobus.
Rijbewijs G Voor landbouwvoertuigen
Extra rijbewijs E Om met aanhangwagens te mogen rijden

Welke stappen moet u doorlopen om u nationaal rijbewijs te verkrijgen?

Aangezien rijbewijs B, voor het rijden met een personenwagen, het meeste voorkomt onder burgers, zullen we ons hier verder op focussen.

Theorie-examen

In België moet u eerst uw theoretisch rijbewijs halen voordat u achter het stuur mag kruipen. Voor dit rijbewijs legt u een theorie-examen af in één van de lokale examencentra. Het examen bestaat uit 50 vragen en u moet minstens 41/50 behalen om te slagen. Dit kan u al doen vanaf de leeftijd van 17 jaar. Hiervoor kan u zelfstandig studeren aan de hand van boeken en online testexamens. U kan er ook voor kiezen om 12 uur theorieles te volgen.

Na twee mislukte examens bent u verplicht om eerst 12 uur les te volgen alvorens u opnieuw uw examen mag proberen.

Scholing of oefenen

Met uw theoretisch rijbewijs kan u beginnen oefenen. Dit kan aan de hand van rijlessen bij een erkende rijschool of rijlessen met een begeleider. Kiest u voor een rijschool, dan moet u minstens 20 uur rijles volgen. Kiest u voor een begeleider, dan moet u dit aangeven bij uw gemeentebestuur en dan zal die begeleider vermeld worden op uw voorlopig rijbewijs. U mag dan enkel de weg op met deze begeleider naast u. Zo kan u oefenen tot wanneer u klaar bent voor het praktijkexamen.

Praktijkexamen

Het praktijkexamen voor rijbewijs B kan u afleggen vanaf 18 jaar en bestaat uit twee proeven. De GOCA-Risk Perception Test waarbij u op de computer moet aangeven of u mogelijke gevaren heeft gezien op de weg aan de hand van een filmpje. Daarna gaat u met de examinator en rijinstructeur of begeleider de weg op.

Pas als u beide proeven heeft doorstaan, krijgt u het resultaat. U mag dit examen twee keer proberen, daarna moet u minstens 6 uur rijles volgen voor u nog een poging mag wagen. Bij een positief resultaat krijgt u een attest waarmee u naar de gemeente kan om een rijbewijs B aan te vragen.

Terugkommoment

In Vlaanderen geldt er nog een extra regel waarbij u 6 tot 9 maanden na het verkrijgen van uw rijbewijs een terugkommoment moet volgen. Dit is een verplichte opleiding van 4 uur met een groepsgesprek en enkele oefeningen op een afgesloten terrein.

 Uw rijbewijs halen in België: de procedure

Wat kost een rijbewijs?

Een rijbewijs zelf kost minimum 20 euro. Uiteraard komen hier nog extra kosten bij kijken voor de examens, rijlessen en andere zaken:

Kost
Theorie-examen 16 euro
Voorlopig rijbewijs 25 euro
Praktijkexamen 43 euro
Terugkommoment 108 euro
20 uur rijles bij de VAB (officiële rijschool) 1.531 euro

Hebt u plannen om in het buitenland te rijden? Ontdek alles over het internationale rijbewijs

Hoe lang is een rijbewijs geldig?

Een voorlopig rijbewijs is 36 maanden geldig om te leren rijden. Uw volwaardig rijbewijs blijft 10 jaar geldig. Daarna kan u deze laten vernieuwen bij de gemeente.

Samengevat

Dit is het scenario voor het behalen van een rijbewijs B waarmee u met een personenwagen de weg op mag. De verschillende stappen, waaronder het theorie-examen, de rijlessen en oefentermijn, het praktijkexamen en het terugkommoment zijn verplicht om uw rijbewijs B te kunnen halen. Voor andere rijbewijzen zijn er andere stappen en andere leeftijden aan verbonden.