FR NL
Commune-Gemeente > Reizen > ESTA Amerika aanvragen

Een Amerikaanse ESTA aanvragen

Heeft u plannen om op reis te gaan naar Amerika? Dan moet u van te voren redelijk wat papierwerk invullen om het land in te mogen. U zal onder andere een ESTA moeten aanvragen, wat een soort visum is, om zelfs maar het vliegtuig op te kunnen stappen. Wie deze aanvraag moet invullen en hoe het proces verloopt, leest u in dit artikel.

Een Amerikaanse ESTA aanvragen

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van uw ESTA of bent u niet helemaal zeker welke documenten u moet meenemen? Dan kan u ondersteuning vragen bij iVisa.

Wat is een ESTA?

ESTA is de afkorting voor Electronic System for Travel Authorization. Het is een elektronisch registratiesysteem en deel van het Visa Waiver Program. Dit houdt in dat toeristen uit 27 verschillende landen, waaronder België, zich moeten registreren alvorens ze het vliegtuig opstappen naar Amerika.

Visa Waiver Program

Het Visa Waiver Program geeft burgers van onder andere België de mogelijkheid om Amerika te bezoeken zonder visum. Het geldt voor zowel vakanties als zakenreizen en kan maximum 90 dagen ingezet worden.

Om deel uit te maken van het programma moet u in het bezit zijn van een geldig, machine-leesbaar paspoort. Dat paspoort moet uitgegeven zijn door een VWP-land en u moet ook de nationaliteit van dat land bezitten.

Hoe een ESTA aanvragen?

Een ESTA kan u aanvragen via de officiële Amerikaanse website. Handig is dat u een ESTA eenvoudig kan aanvragen voor anderen. Gaat u met uw gezin naar de Verenigde Staten? Dan kan één persoon de ESTA’s online aanvragen voor alle gezinsleden. Om de aanvraag te voltooien heeft u de volgende zaken nodig:

  • • Een geldig paspoort
  • • Een geldig e-mail adres
  • • Uw adres en telefoonnummer
  • • Contactgegevens van een persoon bij noodgevallen
  • • De kans is ook groot dat u in het formulier moet aangeven waar u zal verblijven en wie uw contactpersonen zijn in Amerika

Hoeveel kost een ESTA?

De aanvraag van de ESTA kost $21 en hij wordt pas behandeld als het volledige bedrag betaald is. Binnen de 72 uur weet u of uw ESTA is goedgekeurd of niet. U kan de aanvraag dus nog redelijk last minute voor uw vertrek indienen.

Geldigheid ESTA

Een goedgekeurde ESTA blijft twee jaar geldig, voor meerdere binnenkomsten in het land. U kan steeds uw gegevens online bijwerken als dit nodig is. U krijgt dan opnieuw een antwoord of uw ESTA geldig blijft of niet. Na 2 jaar zal u opnieuw een ESTA moeten aanvragen.


Let op: een goedgekeurde ESTA garandeert niet altijd een toegang tot Amerika.


Kan u een ESTA verlengen voor uw verblijf?

Een ESTA toestemming geeft u de mogelijkheid om 90 dagen te genieten van een vakantie of zakenreis in Amerika. Die termijn kan niet verlengd worden en uw reden van verblijf kan ook niet gewijzigd worden tijdens uw verblijf. U zal eerst het land moeten verlaten om daarna weer terug te kunnen keren.

Wat als u geweigerd wordt?

Op basis van de zaken die u heeft ingevuld in het ESTA formulier, kan Amerika u de toegang tot het land weigeren via het Visa Waiver Program. Wat u dan kan doen, is naar een Amerikaanse ambassade of consulaat gaan in België om daar een visum aan te vragen.

Op reis naar Amerika

Toegang tot Amerika

Dankzij de ESTA is het tegenwoordig een stuk makkelijker om op vakantie te gaan naar Amerika. U hoeft niet meer langs een ambassade om een visum aan te vragen, maar kan online uw aanvraag invullen en u ontvangt zeer snel bevestiging. Zo kan u nu ook last minute een vakantie boeken naar de Verenigde Staten.