FR NL
Commune-Gemeente > Formaliteiten > Alles wat u moet weten om een Belgische bankrekening te openen

Een bankrekening openen

Een Belgische bankrekening openen is absoluut niet moeilijk. Bij veel banken kan dit zelfs online. U kan dus gewoon een bankrekening openen van aan uw keukentafel of vanuit uw zetel. Een Belgisch bankrekeningnummer telt zestien karakter, waaronder twee letters en veertien cijfers. Hieronder gaan we dieper in op wie een Belgische bankrekening kan openen, wat de voorwaarden zijn en hoe u dit precies moet doen.

Een Belgische bankrekening openen: wat moet u weten?

Wie kan een bankrekening openen?

Er zijn enkele voorwaarden om een bankrekening te openen:

 • • De bank moet u als klant aanvaarden
 • • De bank moet u kunnen identificeren
 • • De bank moet het risico op misbruik kunnen inschatten
 • • U moet vermijden dat uw rekening geblokkeerd wordt

Bent u nog geen 18 jaar? Dan heeft u ook toestemming nodig van een ouder of voogd om een bankrekening te openen.

Soorten bankrekeningen in België

Een zichtrekening, ofwel betaalrekening, is een bankrekening om uw dagelijkse financiële verrichtingen te doen. Er zijn verschillende soorten zichtrekeningen in België:

 • Een persoonlijke zichtrekening: U bent de eigenaar van deze rekening en alleen u kan de rekening gebruiken.
 • Een gemeenschappelijke zichtrekening: U bent samen met een of meerdere andere titularissen eigenaar van deze rekening. Iedere titularis kan deze rekening apart gebruiken.
 • Een zichtrekening met volmacht: U kan als eigenaar van de rekening toestemming aan een ander persoon geven om de rekening te gebruiken, bijvoorbeeld aan uw partner.
 • Een geblokkeerde spaarrekening: Om het geld op deze rekening te gebruiken, moeten alle belanghebbenden uitdrukkelijk toestemming geven. Deze rekening wordt vaak gebruikt om huurwaarborgen op te plaatsen.

Daarnaast zijn er nog andere soorten bankrekeningen in België, zoals een spaarrekening, een jongerenrekening en een zakelijke rekening.

Meestal betaalt u een vast bedrag voor de kosten van de bankrekening. Dit verschilt naargelang de bank waarvoor u kiest. Bij de meeste banken zijn er zichtrekeningen met jaarlijkse kosten en gratis extra dienstverlening, en gratis zichtrekeningen met betalende transacties. Welke formule het best bij u past, is afhankelijk van uw betaalgewoonten.

Wat heeft u nodig om een bankrekening te openen?

Om een bankrekening in België te openen, heeft u nodig:

 • • Een paspoort of identiteitskaart
 • • Een bewijs van verblijf in België (bijv. een huurcontract met Belgisch adres)
 • • Een arbeids- of subsidieovereenkomst

U kan een bankrekening ook openen via het internet als uw bank die optie aanbiedt. Dan kan u alles van thuis regelen. U zal de bank wel een kopie van de voor- en achterzijde van uw identiteitskaart moeten bezorgen, bijvoorbeeld via de post of e-mail. Of u kan uw bankrekening openen via uw elektronische identiteitskaart, met een kaartlezer of de itsme-app. Een bank is namelijk ook online verplicht om uw identiteit te controleren.

Hoe kan u een bankrekening openen?

Het is heel eenvoudig om online een bankrekening bij een Belgische bank te openen:

 • 1. Ga naar de website van uw bank
 • 2. Bepaal welke soort bankrekening u wil openen (bijv. een persoonlijke zichtrekening)
 • 3. Upload de gevraagde documenten en vul uw gegevens in
 • 4. Activeer uw rekening na ontvangst van uw bankkaart

Daarnaast is het meestal mogelijk om bij een filiaal van een Belgische bank langs te gaan en een bankrekening te openen. U kan daar online of telefonisch een afspraak voor maken bij de bank van uw keuze. Bijvoorbeeld BNP Paribas Fortis, KBC Bank, ING België, Belfius Bank, AXA Bank, Argenta, Crelan, Europabank, Beobank, Deutsche Bank, enz.

Een bankrekening openen kan tot enkele dagen in beslag nemen.

Kan u een Belgische bankrekening zonder de Belgische nationaliteit?

Als u wettig in een EU-land woont, heeft u het recht om een basisbetaalrekening te openen. Dit betekent dat banken uw aanvraag niet mogen weigeren enkel en alleen omdat u niet in het land woont waar de bank gevestigd is. Dit recht geldt enkel voor basisbetaalrekeningen en niet voor andere rekeningen.

Met een basisbetaalrekening kan u standaardtransacties verrichten, zoals geld storten, geld opnemen en geld overmaken en ontvangen.

Kan u een bankrekening openen zonder identiteitskaart?

In België is het normaalgezien niet mogelijk om een bankrekening te openen zonder geldige identiteitskaart. De bank moet namelijk altijd uw identiteit kunnen vaststellen. Op deze manier kan worden voldaan aan de wettelijke regelgeving inzake klantidentificatie en het voorkomen van het witwassen van geld.

Kan u een bankrekening openen zonder domicilieadres in België?

U kan een bankrekening openen zonder domicilieadres. U heeft wel een geldige, Belgische identiteitskaart of verblijfvergunning nodig.

Een bankrekening openen in België

Het is heel eenvoudig om een bankrekening te openen in België. Dit kan online of u kan ervoor kiezen om langs te gaan bij een filiaal van een bank. Om een bankrekening te openen, heeft u een identiteitsbewijs nodig. Banken moeten de identiteit van hun klanten namelijk kunnen controleren. Bent u een EU-burger? Dan heeft u het recht om in eender welk land van de EU een basisbetaalrekening te openen. Neem voor vragen over het openen van een bankrekening contact op met de Belgische bank van uw keuze, zoals bijvoorbeeld BNP Paribas Fortis, KBC Bank, ING België, Belfius Bank, AXA Bank, Argenta, Crelan, Europabank, Beobank, Deutsche Bank, enz.